trešdiena, 2008. gada 9. janvāris

Lai zobi kļūtu baltāki

Man ir dzeltenīgi zobi. Zobus tīru katru rītu un vakaru ar zobus balinošām pastām. Taču dzeltenums nepazūd. Kādēļ tas tā ir, un kā var līdzēt? 19 gadus veca meitene.

Vispirms vajadzētu konsultēties ar higiēnistu vai zobārstu. Viņš ieteiks, ko darīt. Varbūt uztraukums ir veltīgs, jo izteikti balta zobu dabiskā krāsa sastopama ļoti reti un ne vienmēr žilbinoši balti zobi ir arī veseli.

Lai zobi kļūtu baltāki.

Katram cilvēkam raksturīga sava zobu dabiskā krāsa - vienam tie ir dzeltenīgāki, citam - pelēcīgāki. Smēķētāju zobi ar laiku kļūst dzeltenbrūni, Bet to var mazināt, regulāri tīrot zobus un lietojot zobu pastu, kas paredzēta smēķētājiem, Zobus var iekrāsot arī stipra kafija, tēja un sarkanvīns. Dažkārt zobu krāsas maiņa (zobu dzeltēšana) ir saistīta ar novecošanu. Ir arī tā sauktie tetraciklīna zobi - izteikti dzelteni vai tumši pelēkā krāsā, un uz zobu virsmas redzama horizontāla svītra. Šādi zobi mēdz būt 50. gadu beigās un 60. gadu sākumā dzimušajiem. Toreiz visā pasaulē dažādu infekcijas slimību ārstēšanai plaši lietoja antibiotisku līdzekli tetraciklīnu. Taču drīz vien tika pierādīts, ka tetraciklīns maina zobu aizmetņu krāsu un to vairs neieteica lietot grūtniecēm un bērniem... lasīt visu rakstu.